HomeOver onsCasestudiesBlogPodcastYouTubeGratis sessie inplannen
March 22, 2022

Wat een buffer op de bank jou geeft

In dit artikel ga ik je uitleggen wat een buffer op de bank jou geeft en waarom je morgen zou moeten beginnen met het creëren daarvan.

Dus waarom? Het leven is onvoorspelbaar (denk aan Corona) en een buffer op de bank geeft ruimte aan het onverwachte. Ik bedoel daarmee dat er ruimte is voor “errors”. Deze “errors” zijn niet alleen grote externe omstandigheden zoals Corona, maar ook micro-omstandigheden zoals een opdrachtgever die uit het niets opzegt, een klant die failliet gaat of zeer heftige privé situaties waardoor je een aantal maanden niet kunt werken.

Veel ondernemers leven van de maand naar maand zonder iets, of heel weinig, op de bank te hebben. In feite zitten zij altijd in een overlevingsstand. Want op het moment dat er een kleine “error” zich voordoet ontstaat een groot probleem.

Besef hierin dat je als ondernemer niets geks hoeft te doen, juiste beslissingen maakt en toch getroffen kunt worden door onverwachte externe omstandigheden.

Om ruimte creëren voor het onbekende is een goede buffer 12x de vaste lasten. Deze zowel privé als zakelijk.

Nu denk je waarschijnlijk al: is dat niet super veel? Klopt, het is veel en om het bereiken ben heb je discipline en tijd nodig. Maar als je het dan bereikt krijg je:

- Ruimte voor het onverwachte

- Rust in het hoofd. Het hebben van een dergelijke buffer geeft het gevoel klaar te zijn voor alles. Geen overlevingsstand meer dus.

- Ruimte om te ondernemen. Je gaat transitiefases van het ondernemerschap een heel stuk makkelijker in.

Hoe je een buffer kunt realiseren?

Stap 1. Breng in kaart hoe groot je buffer moet zijn. Dit doe je door de vaste lasten (zakelijk en privé) uit te rekenen en x12 te doen.

Stap 2. Bekijk nu hoeveel winst er maandelijks wordt gemaakt. Haal hier vervolgens je privé uitgaven vanaf.

Stap 3. Het verschil dat overblijft deel je nu door het totaal van de buffers (zakelijk + prive)

Voorbeeld

Zakelijke vaste lasten € 1.000. Prive vaste lasten € 2.200. Totaal € 3.300. De winst is maandelijks 3.500.

Stap 1. Totaal vaste lasten x12 = € 39.600.

Stap 2. Winst € 3.500 – prive vaste lasten € 2.200 = € 1.400.

Stap 3. Benodigde buffer € 39.600/ € 1.400 = 28 maanden. Iets meer dan 2 jaar dus.

Heb je al een buffer? Bereken of deze 12x de vaste lasten is.

Niet snel genoeg? Daag jezelf uit om dit sneller te realiseren: meer inkomen of minder uitgaven. Makkelijk is het niet, maar als je het eenmaal hebt dan heb je jezelf een enorme gunst gedaan. Tip: begin met 1-3 maanden buffer als 12 onhaalbaar lijkt.

Gerelateerde blogs