HomeOver onsCasestudiesBlogPodcastYouTubeGratis sessie inplannen
November 23, 2021

Waarom werken met aanbetalingen noodzakelijk is

Hele makkelijke manier om je cashflow te boosten is door te gaan werken met aanbetalingen. Deze tip moet natuurlijk wel binnen je businessmodel passen. Aanbetalingen zijn de manier om je cashflow sterk te houden en daarmee de continuïteit van je bedrijf te waarborgen. Laat ik deze uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld:
Projectinterieur zaak Hansen maak maatwerk meubelen voor klanten. Hij neemt een opdracht aan van € 10.000 ex btw. De inkoop voor materialen en kosten aan derden partijen bedragen € 6.000 ex btw. Hansen werkt zonder aanbetaling. Hij verwacht in 8 weken te kunnen leveren.

Zonder aanbetaling
Wat er financieel gebeurt: Hansen gaat € 6.000 kosten maken die hij zelf 100% uit eigen cashflow moet voorschieten. Als het project is afgerond, en naast de kosten ook zijn eigen uren erin zitten, wordt de eindfactuur gestuurd. De klant kan vervolgens niet betalen en gaat failliet. Het hele project kan worden afgeschreven.

Als er personeel in dienst was geweest zou het verlies op dit project nog groter zijn geworden. Of het project groter in omgang was geweest. Of toevallig 2 van dit soort projecten in één jaar voorbijkomen.

Met aanbetaling
Had Hanssen een aanbetaling van 40% gevraagd bij aanvang productie (direct dus), 30% voor levering en 30% na leveren. Dan had Hansen direct € 4.000 overgemaakt gekregen zonder dat hij uitgaven had gemaakt. Was er niet betaald, dan was Hansen niet begonnen en wordt de levering uitgesteld. Nog voor hij gaat leveren krijgt hij nog eens € 3.000. In de voorwaarden staat dat hij niet hoeft te leveren als de 2e termijn niet is betaald. Op dit moment is zijn hele risico afgedekt en is er in het slechte geval een klein beetje over om de uren te compenseren.

Conclusie: om geen onnodige risico’s te lopen is het in sommige gevallen noodzakelijk een aanbetaling te vragen.

Gerelateerde blogs